Her inceleme yazınız için 500₺ kredi kazanmak ister misiniz? Detaylar >

Ucuz Lisans Satın Almanın Riskleri

Ucuz Lisans Satın Almanın Riskleri

Merhaba Değerli Okuyucular,

Bugün sizlere Google'da en çok aratılan ve cevabı aranan bir konuyla ilgili açıklama getirmek istiyoruz.  “İnternetten Ucuz Lisans Satın Almak” “Ucuz Lisans Key Almak” “Lisanslar neden bu kadar ucuz” “Microsoft ucuz lisansları nereden buluyorlar?” “Microsoft lisansları bu kadar pahalıyken neden ucuza satılıyor?” şeklinde kullanıcıların arama yaptığını kolay şekilde tespit edebiliyoruz?

En çok satın alınan lisanslara baktığımızda, Ofis Lisansları, Windows 11 Pro Lisansları, KasperSky Antivirüs Lisansları, ESET Antivirüs Lisansları olduğunu görebiliyoruz.

Peki bu ucuz lisans sattıklarını beyan eden web siteleri ya da firmalar bu işleri nasıl yapıyorlar? Resmi Distribütör ürünlerine ya da Microsoft, ESET, KasperSky, Fortinet gibi markaların web sitelerine baktığımızda neredeyse 500 katı daha ucuza satabiliyorlar.  Piyasada bu kadar ucuza satılan lisansların nedenleri, riskleri ve lisansların orijinal olup olmadığı konusunda sizlere bazı bilgiler vereceğiz.

Windows Lisansları Nasıl Ucuza Satılıyor?

Microsoft dünyada en çok kullanılan dijital ürün markasının başında geliyor. Microsoft'a onlarca lisanslama yöntemi bulunmaktadır. Bu lisanslama yöntemlerini gelin birlikte inceleyelim.

MSDN Retail Lisanslar

Genelde ucuz satılan lisanslar, MSDN Retail Lisanslar olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu ürünler Microsoft'dan çekilmektedir. Peki bu ürünler doğru bir satın alma ile mi gerçekleştirilmektedir orası şüpheli, onu maalesef tespit etmek zor. 

Genelde, bu tarz lisanslar faturasız şekilde kullanıcıya satılır. Bu üyelikler ya başka bir firmanın haberi olmadna ele geçiriliyor ya da satıcının böyle bir üyeliği var bu üyelik üzerinden çok çok ucuza elde edip satıyor.

Peki yasal olarak ne kadar doğru? Bununla ilgili net bir şey söylemek mümkün değil.  Böyle bir ürün satın alacağınızda mutlaka bunun faturada belirtilmesini talep etmek belki riskleri azaltacaktır.

Burada şunu söylemek mümkün, başka bir firmanın ya da kişinin bilgisi ve rızası dışında kendi adına kayıtlı bir lisansı başka bir yerde satmak ya da kullanmak suç teşkil edebilir.

Editör'ün Tavsiyesi ; Ürün alırken mutlaka offical markanın web sitesindeki fiyatlarına denk ya da %10-%30 arası değişen fiyatlarla satış yapan firma ya da web sitelerini tercih edebilirler. Satın alacağı firma ya da satıcının gerçekten bir Microsoft iş ortaklığı var mı? Distribütör firmalarla anlaşması var mı? Bunların yazılı olarak sorulması ya da web sitesinde böyle bir alanının olup olmadığının kontrol edilmesi riskleri azaltacaktır.

Microsoft Kutu Lisanslar

Microsoft Kutu Lisanslarının ucuz olması konusu biraz daha farklıdır, bazı satıcılar Microsoft tarafında daha uyguna ürünler çekmektedir. Bu genelde alınan miktarla değişmektedir. Alınan miktar ne kadar fazla ise indirim o kadar fazla olabilir.

Türkiye'de mevcut piyasa koşullarında dolar 15 iken alınan bir ürün dolar 35 lira iken satıcı bu üründen kar etmiş ve piyasaya göre çok uyguna verme ihtimali yüksektir. Kutu lisanslarda ucuzluk mümkün gibi görünse de eğer günümüz şartlarını taşıyan bir lisans ise yine ucuza satmak çokta doğru değildir.

Kutu lisansların üzerinde genelde kırmızı bir bandrol bulunur bu lisansın daha önce kullanılmadığı anlamına gelmektedir. Bandrolü açık ürünleri tercih etmemenizi tavsiye ederiz.

Bazı kutu lisanslarla ilgili markalar desteğini geri çektiğinden piyasada olan ürünlerin ucuz olması mümkündür. Böyle alımlarda mutlaka aldığınız firmadan fatura talep ediniz.

Mak Lisanslar

Mak Key olarak bilinen lisanslar, bu piyasada en çok gezen ve satıcılar tarafından asla son kullanıcıya söylenmeyen ve istediğin kadar format at ve kullan şeklinde satılan anahtar diyebiliriz.

Mesela 2024 tarihi itibariyle Microsoft'un kendi web sitesinde Windows 11 ortalama 9.000₺ tutarında olduğu halde, bazı websitelerinde bu ürün 90 TL ile 120 TL arasında komik rakamlarla satılmaktadır.

MAK Lisanslar, MSDN Retail ile ele geçirilmiş lisanslar başka firmaların adına kayıtlı lisanslardır, bu ürünler sadece satın alan kişi tarafından ancak kullanılabilir.

OEM adı altında yine bu lisanslar pazarlanmaktadır. OEM ile son kullanıcılar yanıltılmaktadır. Eğer OEM olduğunu iddia ediyorsa mutlaka bu ürün kutulu yada DVD şeklindedir. Bunu satıcıdan talep ediniz.

OEM ürün örneğini bu linkten inceleyebilirsiniz. 

OEM Lisans Örneği

Yine Microsoft Lisansları üzerinden gidiyorum daha çok anlaşılsın diye, ama genelde bütün büyük markalar bu şekilde ilerlerler. Mağazalardan ya da internet üzerinden Dijital ürün şeklinde satışları gerçekleştirirler.

Peki orijinal lisanslara nasıl ulaşırız?

Markalar, Dijital Ürün ve Kutu ürün olarak ürünlerini pazarlamaktadırlar.

Dijital Ürünlerin orijinalliğini markanın web sitesini kullanarak yapabilirsiniz, Kutu Ürünler'de  ise bir kırmızı şerit bulunur ve bu şerit eğer daha önce açılmadıysa sorun yok demektedir.

Eğer OEM olarak satış yaptığını iddia eden firma size fiziki olarak ürünü göndermiyorsa o alışverişten gönül rahatlığı ile vazgeçin.

 

Yorum (1)
serhatkafa

çok başarılı bir içerik olmuş, uzun süredir bir ıt olarak müşterilerime ne diyeceğimi bilemiyordum bir fikri edinmiş olduk.

Yorum bırakmak için giriş yapın veya hesap oluşturun

Çerezleri kullanarak deneyiminizi kişiselleştiriyoruz. Bu web sitesini ziyaret etmeye devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz

Bilgi