Her inceleme yazınız için 500₺ kredi kazanmak ister misiniz? Detaylar >

Mac’inizin Klavyesini Nasıl Kilitleyip Kilidi Açabilirsiniz

Mac’inizin Klavyesini Nasıl Kilitleyip Kilidi Açabilirsiniz

Mac’te Klavyeyi Kilitlemek Neden Gerekir?

Klavye kilitlemenin en yaygın nedeni, klavyenizi temizlerken veya başka bir yere taşırken yanlışlıkla bir şeyler yazmanızı önlemektir. Ayrıca, masanızdan uzakta olduğunuzda başka insanların bilgisayarınızı kullanmasını engellemek isteyebilirsiniz.

Mac’te Klavye Nasıl Kilitlenir?

Ne yazık ki, Mac’te klavye kilitlemek veya kilidini açmak için bir kısayol tuşu yoktur. Aynı şekilde, bu işi yapacak özel bir tuş da bulunmaz. Üçüncü parti klavyeler bazen kilitleme tuşlarına sahip olabilir, ancak bunlar kaydırma kilidi, sayı tuşu kilidi veya fonksiyon tuşları ile medya tuşları arasında geçiş yapma tuşlarıyla karıştırılmamalıdır. Terminal veya Sistem Ayarları'ndan klavyeyi kilitleyemezsiniz.

Eğer klavyeyi kolayca kilitleyip açamıyorsanız, klavyeyi kullanmasını nasıl engelleyebilirsiniz? İşte birkaç seçenek:

Ekranı Kilitleme

Mac’inizin ekranını kilitlemek en basit çözümdür. Ekran kilitlendiğinde şifrenizi girmeniz gereken bir metin kutusu görünür. macOS Sonoma'da, bonus olarak büyük bir saat ekranı da görürsünüz.

  • Apple menüsüne tıklayıp Ekranı Kilitle’yi seçin.
  • Control-Command-L klavye komutunu kullanarak ekranı kilitleyin.

Ekranın kilidini açmak için şifrenizi yazın, Touch ID kullanın veya Apple Watch ile doğrulama yapın.

Oturumu Kapatma

Mac’inizi kilitlemenin bir diğer yolu tamamen oturumu kapatmaktır. Bu, ekranı kilitlemek kadar pratik değildir çünkü açık olan uygulamaları kapatır ve belgeleri kapatır. Ayrıca, yeniden oturum açmak ekranı kilitlemekten daha yavaştır çünkü giriş öğelerini ve başlatma ajanlarını yeniden yükler ve uygulamaları ve belgeleri yeniden açmanız gerekir.

  • Apple menüsüne tıklayıp Oturumu Kapat’ı seçin.
  • Command-Shift-Q tuşlarına basın.

Kapağı Kapatma

Eğer bir MacBook, MacBook Air veya MacBook Pro kullanıyorsanız, kapağı kapatmak uyku moduna geçirecek ve ekranı kilitleyecektir. Kapağı açtığınızda, şifrenizi, Touch ID’yi veya Apple Watch’u kullanarak kilidini açmanız gerekecek.

Klavyeyi Kapatma

Çoğu Bluetooth klavyenin, pil ömrünü korumak veya pilleri değiştirmek için bir kapatma düğmesi bulunur. Eğer klavyeyi temizlemeniz veya başka kişilerin kullanmasını engellemeniz gerekiyorsa, klavyeyi kapatabilirsiniz.

Bir Text Edit Belgesi Açma

Bu yöntem biraz hileli olsa da, klavyenizi temizlemek ve herhangi bir karakter yazmak istemiyorsanız, yeni bir Text Edit belgesi açabilirsiniz. Bu şekilde, temizlik sırasında yanlışlıkla herhangi bir tuşa bassanız bile, sadece Text Edit'e yazılır.

Üçüncü Parti Araçlar Kullanma

Klavyeyi bir kısayol veya kullanıcı arayüzündeki bir anahtar ile kilitleyen bazı uygulamalar vardır. Örneğin, OneMenu adlı bir menü çubuğu aracı, 'klavye temizleme' moduna sahip ve bu mod bir anahtar ile etkinleştiriliyor.

Sonuç olarak, Mac’te klavyeyi kilitlemek ve kilidini açmak için doğrudan bir yol yoktur. Ancak, ekranı kilitleme gibi farklı yollarla aynı sonuca ulaşabilirsiniz. Yukarıdaki yöntemlerden size en uygun olanını seçin ve kullanın.

Yorum (0)
Yorum bırakmak için giriş yapın veya hesap oluşturun

Çerezleri kullanarak deneyiminizi kişiselleştiriyoruz. Bu web sitesini ziyaret etmeye devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz

Bilgi