Yazılım lisansları, bilgisayar kullanıcıları ve firmalar için çeşitli avantajlar sunar. Bu yazıda, OEM, Retail ve Open lisanslama modellerini ve bu lisansların sunduğu avantajları detaylı olarak inceleyeceğiz.
Lisanslama Modelleri arasında en çok kullanılan OEM, Retail ve Open Lisanslama konularına değineceğiz, bu tabi bunlarda kendi içerisinde ayrılmakta olup her birinin özelliklerinin aynı denmesi pekte mümkün olmuyor. Bu nedenle lisans satın alırken mutlaka sat
OEM (Original Equipment Manufacturer) Lisansı Nedir?
OEM lisansı, bilgisayar üreticileri tarafından yeni bilgisayarlarla birlikte sunulan bir yazılım lisansıdır. Bu lisans, sadece yüklü olduğu bilgisayara ait olup, başka bir makineye aktarılamaz. OEM lisansları genellikle en uygun fiyatlı lisans türüdür ve bilgisayarın üzerinde orijinallik sertifikası (COA) etiketi bulunur. Bu lisans türü, bilgisayar değiştirildiğinde yeni bilgisayara aktarılamaz ve lisans ömrünü ait olduğu bilgisayar üzerinde doldurur.
Retail (Perakende) Lisansı Nedir?
Retail lisansı, teknoloji marketlerinde satılan ve kutu ürünler içinde gelen bir lisans türüdür. Bu lisans, belirli bir makineye bağlı olmayıp, başka bir bilgisayara aktarılabilir. Ancak, aynı lisans birden fazla bilgisayara kullanılamaz. Ürün, kurulumu yapabileceğiniz bir CD ile birlikte gelir. Lisanslı olduğunu kanıtlamak için Son Kullanıcı Lisans Sözleşmesi (EULA), orijinal CD, ürün faturası ve ürün kutusu gibi belgelerin saklanması gerekir.
Open Lisans Nedir?
Open lisans, iki veya daha fazla bilgisayar için lisans almak isteyen firmalar için en uygun lisanslama modelidir. En az 5 adet lisansla Open lisanslama yapılabilir. Open lisans sayesinde, birden fazla bilgisayara aynı CD’den yükleme yapılabilir, böylelikle maliyet düşürülürken, lisans yönetimine harcanan zamandan tasarruf edilir. Open lisans, firmaya özel bir belgedir ve yazılımın firmaya ait bir makineden kaldırılıp başka bir makineye yüklenmesine olanak tanır. Open lisansla alınan yazılımlar, alt sürüm kullanma ve aktif otorizasyon numarası ile ek alım yapma imkanı sunar. Firmalar, yazılım güvence programları ile teknik destek alma ve yeni versiyonlara uygun fiyatlarla geçiş yapma avantajına da sahiptir.
GGK (Get Genuine Kit) Nedir?
Get Genuine Kit (GGK), üzerinde orijinal Windows işletim sistemi lisansı bulunmayan bilgisayarlar için kullanılan bir üründür. Bu ürün sayesinde, son kullanıcılar mevcut kurulumlarını yeniden yüklemek zorunda kalmadan Windows’larını etkinleştirebilirler. Şirketler, GGK anlaşması ile toplu alım yaparak tek bir CD ile kurulum yapabilirler.
Yazılım Güvencesi Nedir?
Yazılım güvencesi, Open lisans anlaşması süresince yeni versiyon yüklemeyi ve mevcut versiyonu güncel tutmayı sağlar. Teknik destek alma ve ek kullanım hakları edinme avantajları da sunar. Kutu ve OEM lisans yöntemi ile alınan ürünler için de yazılım güvencesi 90 gün içinde alınabilir, ancak Open lisansda ürünü alırken yazılım güvencesini de satın almak gereklidir.
Orijinal Windows Kullanmanın Avantajları
- Koruma: Sahte yazılımlarla ilişkilendirilebilecek virüs ve kötü amaçlı yazılımlardan korunma sağlar.
- Güvenilirlik: Sistem hataları ve güvenlik ihlallerinin neden olduğu kapalı kalma sürelerini azaltır.
- Performans: Orijinal Windows, daha hızlı performans sunar ve istenmeyen kesintilere neden olmaz.
- Yasal Uyum: Tüm Microsoft yazılımlarınız orijinalse ve uygun lisansa sahipse, yasal sorunlarla karşılaşmazsınız.
Lisanssız Yazılım Kullanımına Yönelik Yaptırımlar
Türkiye’de bilgisayar programları, 12 Haziran 1995 tarihinde yürürlüğe giren 4110 Sayılı yasa ile korunmaktadır. Lisanssız yazılım kullanımı, çoğaltılması, yayılması ve satışı durumlarında ağır yaptırımlar uygulanır. Bu yaptırımlar arasında 6 yıla kadar hapis, 150.000 TL'ye kadar para cezası, işyerinin kapatılması, meslek ve ticaretten men cezası ve yüksek tirajlı gazetelerde ilan gibi cezalar bulunmaktadır.
Sorumluluklar
Bilgisayar Kullanıcıları: Bilerek veya bilmeyerek lisanssız yazılım kullanmakla yasalar karşısında suç işlemiş sayılırlar.
Kuruluşlar: İşveren ve yöneticiler, çalışanların lisanssız yazılım kullanması halinde sorumludur.
Lisanssız Yazılım Satıcıları: Lisanssız yazılım çoğaltımı, dağıtımı ve satışı yapan şirketler de ağır yaptırımlara tabidir.
Sonuç
Orijinal yazılım kullanarak hem yasal gereklilikleri yerine getirir hem de firmanızın güvenliğini ve verimliliğini korumuş olursunuz. Doğru lisanslama modeli ile maliyetleri düşürebilir, teknik destekten yararlanabilir ve yazılımınızın güncel kalmasını sağlayabilirsiniz.
Yorum (5)
Albays
Harika bir yazı olmuş. Doğru düzgün internette böyle açıklayıcı bir yazı görmemiştim.
canberkyalcin
Windows 11 OEM lisansı aldım ve bu lisansı yeni topladığım bilgisayarımda kullanmak istiyorum. OEM lisansları sadece yeni bilgisayarlarla mı kullanılabilir? Var olan bir bilgisayara OEM lisansı yüklemem mümkün mü?
canberkyalcin
Microsoft Türkiye distribütöründen aldığım Windows 11 OEM lisansı, bir bilgisayar üreticisi olmamama rağmen bana satıldı. OEM lisanslarının sadece üreticilere satıldığı doğru değil mi? Bu lisansın OEM olarak geçmesinin sebebi nedir?
serhatkafa
uzun süredir böyle bilgilendirici bir yazı arıyordum yazarın ellerine sağlık
alihanmert19
gayet açıklayıcı olmuş